Lezbijke

Blog posvećen ženama sa ženama, slike, ozbiljni članci, fikcija...

14.08.2009.

Sve više biseksualnih Amerikanki

Sve više Amerikanki, posebno onih u poznim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama, eksperimentišu s biseksualnošću i bez ustručavanja govore o seksualnim iskustvima sa osobama istog pola, objavljeno je u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP).

Istraživanje je pokazalo da 11.5 odsto žena starih između 18 i 44 godine najmanje jednom u životu je imalo seksualno iskustvo s drugom ženom. U isto vreme, samo četiri odsto žena starih između 18 i 59 godina, prema istraživanjima obavljenim pre deset godina, imalo je takvo iskustvo.

Za žene u kasnom tinejdžerskom i uzrastu do sredine dvadesetih godina, taj procenat porastao na 14.9 odsto dok je šest odsto muškaraca istog uzrasta u anketi izjavilo da je bar jednom u dotadašnjem životu imalo homoseksualni odnos.

I dok su ankteri preduzeli sve potrebne mere da se zaštiti privatnost anketiranih, istraživači sada kažu da ipak nije jasno da li je broj kod muškaraca manji zato što oni uspešnije izbegavaju homoseksualne veze ili zato što o njima nerado javno govore.

Taj podatak za studentkinju Univerziteta Florida Kejt Fouler (27), koja održava seksualne odnose i s muškarcima i sa ženam, nije iznenađenje.

"Postoji visok stepen diskriminacije u odnosu na muškarce. Mnogo je lakše ženama da uspostave biseksualne odnose i da otvoreno o tome govore jer javnost, kad je o ženama reč, takve odnose lakše podnosi i opravdava", tvrdi Kejt.

Lezbejke do diplomiranja

Podatke o biseksualnosti i drugim seksualnim navikama i ponašanju Amerikanki i Amerikanaca statističari su uzeli iz rezultata Nacionalnog istraživanja o porodici a koje je obuhvatilo anketiranje "oči u oči" 12.571 osobe obavljeno od marta 2002. do marta 2003. godine.

Istraživači naglašavaju da izveštaj pokazuje da većina anketiranih osoba ima uglavnom nekoliko "poznatih partnera" kojima veruju zbog čega se nalaze u kategoriji osoba s malim rizikom da obole od neke bolesti koja se prenosi seksualnim odnosom.

"Umesto neutemeljenih priča koje samo povećavaju zastrašenost ljudi, mislim da je najbolje da se ustanovi stvaran broj osoba koje vole da eksperimentišu sa seksualnom orijentacijom što nam nagoveštavaju objavljeni rezultati", smatra statističar Vilijam Mošer.

Kad je reč o ženama i njihovim odnosima sa osobama istog pola, Mošer ističe da bi bilo važno da se istraži zašto mlade žene rado uspostavljaju takve veze i da li time podsvesno nastoje da izbegnu bolesti koje se lakše dobijaju kroz seksualne odnose s muškarcima.

Međutim, neki stručnjaci koji istražuju seksualnost, tvrde da najveći broj studentkinja ima lezbejske ali i odnose s muškarcima kao neku vrstu eksperimenta i ritualnog čina da se uđe u razna "sestrinstva" na univerzitetu.

"Biseksualnost je za mnoge studentkinje postala neka vrsta 'značke za hrabrost', čak i za one koje su naklonjene isključivo muškarcima. U međuvremenu, muškarci koji imaju makar jedno homoseksualno iskustvo retko su spremni da o njemu javno govore" - naglasila je Elejn Rejping, profesor američkih studija na Univerzitetu u Bafalu.

"Trend lezbejstva među studentkinjama nagnao je mnoge istraživače seksualnog ponašanja mladih Amerikanki da stvore skraćenicu LDD (lezbejke do diplomiranja)", podsetio je Krejg Kinsli, neurolog sa Univerziteta Ričmond koji je istraživao bilologiju seksualne orinjentacije kod različitih polova.

Kondome svi koriste

U nekim istraživanjima se došlo i do zanimljivog podatka da je oko 10 odsto žena između 15 i 19 godina i 12 odsto muškaraca imalo heteroseksualni oralni seks ali bez vaginalnog odnosa.

I dok ne postoje neki podaci o ranijoj seksualnoj orijentaciji mladih Amerikanki, procenat među mladim muškarcima iz 1992. godine gotovo da je istovetan sa najnovijim. Taj broj naglo opada kad je reč o osobama dvadesetih godina starosti koje se orijentišu na "tradicionalni seks".

U istraživanju je ustanovljeno da 39 odsto muškaraca između 15 i 44 godina, koji su imali najmanje jednog seksualnog partnera u protekloj godini, tvrde da su koristili kondom u "najvećem broju odnosa".

Taj broj raste na 65 odsto među neoženjenim muškarcima i na 91 odsto među muškarcima koji su imali homoseksualni odnos.

Iz toga statističar Mošer zaključuje da su muškarci koji pripadaju rizičnoj grupi prihvatili kampanju da koriste kondome.

(FoNet)

Lezbijke
<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

Čitam

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
144591

Powered by Blogger.ba